Δευτέρα

Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΤΟΑΣ




Μάτι Κανέλλο

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου σχετικά με τους αναληθείς ισχυρισμούς της Μεγ. Στοάς της Ελλάδος για την χρονολογία ίδρυσής της και για το ότι είναι η μόνη αναγνωρισμένη και κανονική Τεκτονική δύναμη στη χώρα μας.
Η Μεγ. Στοά της Ελλάδος επειδή ακριβώς δεν μπορεί να παράξει ουσιαστικό Τεκτονικό έργο προσπαθεί ρηματικά να εμφανίσει ένα καλλίτερο πρόσωπο και αυτό είναι κατανοητό.
Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιεί αναλήθειες και ψέματα και μάλιστα σε βασικά σημεία της ιστορικής και νομικής υπόστασής της.
Είναι κρίσιμο να αναφερθεί ότι ο οργανισμός αυτός δεν έχει παράδοση και ικανότητα αυτοκριτικής. Δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει τα λάθη του – η διάπραξη σφαλμάτων είναι μοιραία- και ούτε να διδάσκεται από αυτά.
Όσο παρήγαγε ουσιαστικό έργο και είχε πρόσωπα συνδεδεμένα με την εξουσία, διέθετε ένα ελάχιστο κοινωνικής αποδοχής και δεν διακατεχόταν από τα σημερινά αισθήματα μειονεξίας και αλυτρωτισμού, στα οποία το έχει οδηγήσει η απομάκρυνση και αδιαφορία των ισχυρών καθώς και η ποσοτική και ποιοτική απαξίωση.
Το σοκ του κοινωνικού περιθωρίου σε συνδυασμό με την απουσία αυτοκριτικής και ικανότητας προσαρμογής και παραγωγής αξιόλογου έργου οδήγησε τον οργανισμό αυτό στη παρακμή του.
Η παρακμή έχει έλθει προ πολλού, απλώς οι εξ ημών ρομαντικοί αρνούνται να το αποδεχθούν.
Να σου θυμήσω την ad hoc παρατήρηση του Λεμπέση στα 1936.
Επόμενο λοιπόν είναι να χρησιμοποιεί φενάκη, ψιμύθια, φτιασίδια και κοσμήματα σαν εκείνες τις γριές που προσπαθούν απεγνωσμένα να μοιάζουν με κοριτσάκια και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν στην καλλίτερη περίπτωση θλίψη και στη χειρότερη γέλια και πειράγματα.
Τώρα σχετικά με τους ισχυρισμούς της ότι είναι η μόνη στην Ελλάδα κανονικώς και διεθνώς αναγνωρισμένη συμβολική Τεκτονική Αρχή, οι παρατηρήσεις σου είναι απόλυτα ορθές.
Η συμβολή μου στο άρθρο σου αφορά το θέμα της χρονολογίας ίδρυσης της Γαληνοτάτατης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, όπου επιφυλάσσομαι να υιοθετήσω την άποψη Ριζόπουλου για το έτος 1816 και τούτο για τον εξής λόγο.
Στο τεύχος 11 (έτος 1898) της Ars Quator Coronatorum υπάρχει ένα άρθρο του αδ. Νικολάου Φίλωνος με τίτλο « Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει ότι η Γαληνοτάτατη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος ιδρύθηκε το έτος 1814 και τούτο συνήγαγε από μια σφραγίδα της Γαληνοτάτατης Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος, που είχε στην κατοχή του και η οποία δημοσιεύεται στο άνω τεύχος, απ’ όπου την έχω αντιγράψει και σας την παρουσιάζω.
Αθήνα Ιούνης 2009
Δημοσθένης

2 σχόλια:

Ζοροβαβελ είπε...

Ισχύει το γεγονός ότι η σημερινή σφραγίδα της Μεγάλης Στοάς έχει τον Φοίνικα λόγω της στοάς Φοίνιξ Υπ. 1 της Κέρκυρας;

Αν ναι, γιατί κάτι τέτοιο πήραν τα αυτιά μου, τότε που είναι η στοά, οέο;

Ζοροβαβελ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

www.tekton33.blogspot.com