Πέμπτη

Μνημόνιο Ομπάμα για την διαφάνεια και την ανοικτή διακυβέρνηση

Ακολουθεί η μετάφραση στα ελληνικά (credits: @MadNihilist) του μνημονίου που εξέδωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, σχετικά με τη φιλοσοφία περί διαφάνειας και ανοικτής διακυβέρνησης της νέας κυβέρνησης από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Το κείμενο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές προς τις αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τα υπουργεία, αλλά και τις ανεξάρτητες υπηρεσίες, σχετικά με την εφαρμογή πρακτικών οι οποίες σε εναρμονίζονται με, αλλά κι επεκτείνουν, την ευρωπαϊκή αντίληψη περί πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία, όπως αυτή κωδικοποιείται στην οδηγία PSI, την οποία ενσωμάτωσε εν μέρει στον ελληνικό νόμο ο Ν3448/06, του οποίου όμως η διατύπωση και εφαρμογή κρίνονται προβληματικές.

Καθώς οι πολιτικές των ΗΠΑ επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά αλλά και ελληνικά τεκταινόμενα, αλλά και καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση Obama σκοπεύει να αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές Bush που στρέφονταν κατά των ατομικών ελευθεριών εν γένει, και των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών ειδικότερα, θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να ενημερώνουμε για τις σχετικές πολιτικές και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ - Γραφείο Γραμματέα Τύπου

Για άμεση κυκλοφορία - 21 Ιανουαρίου 2009

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαφάνεια και Ανοιχτή Διακυβέρνηση

Η Κυβέρνησή μου έχει δεσμευθεί στη δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου επιπέδου ανοιχτότητας στη Διακυβέρνηση. Θα εργαστούμε από κοινού για να εξασφαλίσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη και για να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα διαφάνειας, δημόσιας συμμετοχής, και συνεργασίας. Η ανοιχτότητα θα ενισχύσει τη δημοκρατία μας και θα προωθήσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της Διακυβέρνησης.

Η Διακυβέρνηση πρέπει να είναι διαφανής. Η διαφάνεια προωθεί τη λογοδοσία και παρέχει στους πολίτες πληροφορίες για το τι κάνει η Κυβέρνησή τους. Η πληροφορίες που συντηρούνται από την Ομοσποδιακή Κυβέρνηση είναι εθνική περιουσία. Η Κυβέρνησή μου θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, σύμφωνα με το νόμο και τις πολιτικές, έτσι ώστε να δημοσιοποιεί τις πληροφορίες γρήγορα και σε μορφή που το κοινό θα μπορεί να τις βρει και να τις χρησιμοποιήσει εύκολα. Τα εκτελεστικά τμήματα και γραφεία οφείλουν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες έτσι ώστε να διαθέτουν μέσω του διαδικτύου και με εύκολα προσβάσιμο τρόπο όλες τις πληροφορίες τις σχετικές με τη λειτουργία τους και τις αποφάσεις τους. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν επίσης να επιδιώκουν την έκφραση απόψεων εκ μέρους των πολιτών έτσι ώστε να εντοπίζονται οι πληροφορίες με τη μεγαλύτερη χρησιμότητα για το κοινό.

Η Διακυβέρνηση πρέπει να είναι συμμετοχική. Η εμπλοκή των πολιτών ενισχύει την αποδοτικότητα της Κυβέρνησης και βελτιώνει την ποιότητα των αποφάσεών της. Η γνώση βρίσκεται ευρέως διασκορπισμένη στην κοινωνία, και οι δημόσιοι λειτουργοί επωφελούνται από την πρόσβαση σε αυτή τη διασκορπισμένη γνώση. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να προσφέρουν σε όλους τους Αμερικανούς αυξημένες ευκαιρίες συμμετοχής στην εκπόνηση πολιτικών και να παρέχουν στην Κυβέρνησή τους τα οφέλη από αυτή τη συλλογική εμπειρία τους και τις πληροφορίες. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν επίσης να επιζητούν την εισροή των απόψεων των πολιτών σχετικά με το πώς θα αυξηθούν και θα βελτιωθούν οι ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στη Διακυβέρνηση.

Η Διακυβέρνηση πρέπει να είναι συνεργατική. Η συνεργασία εμπλέκει ενεργά τους Αμερικανούς στις εργασίες της Κυβέρνησής τους. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να χρησιμοποιούν καινοτόμα εργαλεία, μεθόδους και συστήματα για τη μεταξύ τους συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της Διακυβέρνησης όπως επίσης και με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και άτομα του ιδιωτικού τομέα. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να επιζητούν το δημόσιο σχολιασμό έτσι ώστε να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν το επίπεδο της συνεργασίας αλλά και να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

Εντέλω τον Επικεφαλής Αξιωματούχο Τεχνολογίας (Chief Τechnology Officer), σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και τον Διευθυντή των Γενικών Υπηρεσιών, να συντονίσει την ανάπτυξη, από τα κατάλληλα υπουργεία και υπηρεσίες, εντός 120 ημερών, προτάσεων για μια Οδηγία περί Ανοικτής Διακυβέρνησης, που θα εκδόσει ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, και η οποία θα καθοδηγεί τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες έτσι ώστε να προβούν σε συγκεκριμένες ενεργειες για την υλοποίηση των αρχών που αναφέρονται σε αυτό το μνημόνιο. Οι ανεξάρτητες υπηρεσίες θα πρέπει να συμμορφωθούν με την Οδηγία περί Ανοιχής Διακυβέρνησης. [..]

Από το http://www.digitalrights.gr/news/2009/obamaopengovtmemo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ FORUM ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

www.tekton33.blogspot.com

Αρχειοθήκη ιστολογίου